Feb 21, 2020
Máte alergiu na kravské mlieko?


Tento druh alergie predstavuje neprimeranú reakciu nášho imunitného systému na bielkovinu kravského mlieka, ktorú nazývame kazeín. Jeho zloženie je odlišné od materského mlieka, preto ho organizmus vníma ako cudzorodú látku. Následne začne vytvárať protilátky proti jeho bielkovinám, čím vzniká alergia. Jej vznik súvisí s našou genetikou, ale aj s tým do akej miery je vyvinutá sliznica čreva. A ako sa prejavuje? Najčastejšie tráviacimi problémami ako je nevoľnosť či bolesti a kŕče brucha. Taktiež sa môžete stretnúť aj so zhoršením dýchania a kožnými problémami, hlavne žihľavkou. Vtedy je potrebné kravské mlieko a výrobky z neho zo svojho jedálnička vylúčiť a nahradiť ich vhodnou stravou.džbán a pohár s mliekom.jpg
Používajte rastlinné druhy mlieka
Sú typické ľahkou stráviteľnosťou a navyše majú príjemnú a lahodnú chuť. Môžete si z nich pripraviť chutné omáčky, plnky, torty, koláče i nápoje. Ryžové, makové, ovsené, orechové, kokosové, mandľové – všetky sú zdrojom železa, zinku, vápnika, fosforu, selénu a medi. Nájdete v nich aj vitamíny A, B, C, D a E i nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prispievajú k znižovaniu hladiny cholesterolu a bránia vzniku srdcovo – cievnych ochorení. Makové mlieko obsahuje oveľa viac vápnika ako kravské, preto podporuje zvýšenie hustoty kostí. Tým je vhodnou prevenciou pred vznikom osteoporózy. Obsah vitamínu B v ňom posilňuje srdce, cievy aj sliznice. Kokosové vyniká obsahom vzácnej kyseliny s antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami, ktorými pomáhajú pri liečbe rôznych infekcií a zápalových ochoreniach kože. Lepšie trávenie podporuje vláknina  v ryžovom mlieku, pretože zvyšuje pohyblivosť čriev a napomáha odstraňovať zápchu. kokosový orech s mliekom.jpgMá pozitívne účinky na črevnú mikroflóru, kde udržuje mnoho užitočných baktérií. Okrem nej v ňom nájdete aj aminokyseliny, vďaka ktorým chráni svalové tkanivo pred poškodením. Zároveň spevňuje a obnovuje kĺby, kosti a chrupavky. Po ovsenom mlieku neváhajte siahnuť vtedy, ak si chcete posilniť imunitu. Je totiž zdrojom kremíka so silnými čistiacimi účinkami. Odstráni škodlivé látky a toxíny zo slizníc dýchacích, tráviacich i močových orgánov. Mandľové mlieko je vynikajúcou alternatívou pri dosiahnutí nižšej váhy, pretože má nízky glykemický index a minimálne množstvo kalórií. Telu dodáva výživné látky a urýchľuje metabolizmus.

More Details
Oct 15, 2019
Zdravé stravovanie krok po kroku


Kalórie, porcie a chudnutie, zdravá strava, mýty o chudnutí, obsesia s jedlom.  U väčšiny ludí závisí chuť jedla. Pokial jedlo nieje až príliš slané, sladké, mastné tak sa ho ani nechytia. Tak isto pri zelenine. Zelenina bola vždy „nepriateľom“ ľudstva. Najzdravšia možná varianta ku jedálničku. Aj zdravé jedlo môže byť chutné, všetko závisí od korenín, omáčiek a dochucovadiel. Ak nieste spokojný so svojím jedálničkom stačí len poupraviť pár vecí, pridať sezónnu zeleninu, dobre poupraviť, budete sa cítiť lepšie, lahšie , celý žalúdok vám bude lepšie tráviť. Zdravé tuky sú veľmi dôležité, všetko od orechov – vlašských, mandlí, gaštany,kešu, lieskovce, arašidy,pistácie, para, kokos.olivy, rajčiny, zdravé tuky.jpg Všetko toto sú zdravé orechy – tuky ktoré vám pomôžu schudnúť, taktiež pomáhajú pre lepšie pracovanie celého tela a funkcie mozgu. Obyčajný chlieb z bielej múky vymeniť za celozrnný alebo špaldový. Budete sa cítiť nasýstenejší a spokojnejší. Majú ovela väčšiu hodnotu minerálov a vitamínov. Pešničné cestoviny a výrobky rovnako za celozrnné, šaldové, ražné a kukuričné výrobky. Ak vám až príliš bude chýbať chuť cestovín je tu aj semolínová varianta.
 
Prírodné sladidlá, cukor, umelé sladidlá
Ako teda obmedziť cukor a umelé sladidá? Príde to ako nemožná vec. Cukor  a umelé sladidlá sa nachádzajú  vo všetkých formách a  všade, glukózový sirup, invertný cukor, acesulfám a aspartám. Ako aspoň čiastočne nahradiť cukor a umelé sladidlá? Po ruke sa tu nachádza veľa možností. Po prvej ktorej môžete siahnuť je nerafinovaný trstinový hnedý cukor, takto budete aspon o trochu spokojnejší a kludnejší že do seba nedávate toľko chémie, je to síce stále cukor ale stále nerafinovaný. Lepšiou variantou je stévia. Prírodné sladidlo – rastlina, ktorej lístky sú sladkasté, produkuje sa z nich stéviový cukor. Stévia je najzdravšie prírodné sladidlo na svete. Daľej tu máme agávový sirup, ktorý sa získava z kaktusu pina v Mexiku. Agáve je zdravší než normálny cukor. Kokosový cukor má zasa oveľa viacej vitamínov a minerálov, má karamelovú chuť. Čo sa týka umelých sladidiel väčšina väčších spoločností ju používa ako lákacie „fitness“ sladidlo, produkt bez kalórií, bez cukru.  Aspartám, Acesulfám K, sacharóza a ostatné pritom môžu mať drastický dopad na bolesť hlavy, trávenie  potravy v žalúdku a celkovú nutričnú hodnotu. A práve v tomto môžeme najsť rozdiel fitness vs.  zdravé.  Väčšina ľudí by siahla po 0 kalorickom produkte. Pritom v porovnaní s umelými sladidlami je cukor zdravší jeho výrobou.
 
 jablko na strome.jpg
 
 
Ako na tú zeleninu?
Čo teda s tou slávnou zeleninou? Zelenina = x spôsobov, jemná varená,chrumkavá  pečená, lahodná grilovaná zelenina, krémy, lahké zeleninové fašírky, taktiež do koláčov je úžasná a ani tam jej chuť neucítite. Z dochucovadiel pomáha sojová omáčka, pokiaľ chcete zdravšiu verziu a bezlepkovú – tamari omáčka. Arašídové maslo tiež nieje naškodu, plné zdravých tukov a bielkovín. Arašídovú pastu môžete natierať na chleba spolu s marmeládou alebo džemom, alebo ju rozmiešať spolu so sojovou/tamari omáčkou a máte pefektnú krémovú omáčku ku špagetám, ryži  alebo aj zemiakom. Perfektne chutí so surovým karfiólom.Kečup taktiež môžete nájsť v zdravšiej verzii, v menej kalorickom množstve alebo sladeným stéviou. Náhrada môže byť aj pretlak dosladený sladidlom.
 
Bielkoviny
Rastlinných bielkovín je tiež nespočet. Tofu – fermentované sójové bôby z ktorých v dnešnej dobe ide vytvoriť všetko živočíšne. Párky, fašírky, náhrada mletého mäsa, mäsových guliek, sójové pomazánky,jogurty, krémy do koláčov, tofu na sladko, sójové mlieko. Vytvoriť ide takmer všeko.Tempeh tiež nieje na škodu, údená až slaninová chuť ide použiť do všetkého. Toasty,cestoviny, grilovaný so zeleninou. Stačí len nutrične výhodná príloha a obed je hotový. Seitan je tiež další druh rastlinných bielkovín vyrobených z tofu. Fazule, quinoa, šošovica, konopné semienka, spirulina. Všetko bielkoviny ktoré vás zasýtia na dlho. Prečo jesť  viacej bielkovin? – bielkoviny vás zasýtia na dlhšie, čím dlhšie nebudete pocitovať hlad tým lepšie.zdravé ranajky.jpg
 
Superfoods
Superfoods – takzvané super jedlo, ktoré má pre vás určitú väčšiu nutričnú hodnotu, minerály a vitamíny.
Konopné semienka – zdroj vitamínov, minerálov, bielkovín, antioxidantov, omega 3 a 6 mastných kyselín, taktiež detoxikuje vaše  telo.
Chia semienka – zvýšená koncentrácia a pozornosť, energia počas celého dňa,  obsah veľa vlákniny, obsahujú 5x viacej vápnika ako mlieko.
Celozrnné produkty – oveľa viacej vlákniny, vitamínov a minerálov, obsahuje vitamín B, taktiež sa zistilo nižší výskyt cholesterolu a srdcovo cievnych ochorieniach.
Kokosový olej – je vhodný do pečenia aj varenia, poslúži ajna vlasy, telo a pleť. Kyselina laurová ktorú obsahuje pomáha naštartovať celý organizmus.

More Details
Aug 4, 2019
Biele zlato našich starých mám


Mnoho ľudí sa jej vyhýba kvôli svojmu zdraviu. Avšak, niektorí z nás si neuvedomujú, že naši predkovia ju jedli . Áno, hovoríme o bravčovej masti. O tej zázračnej látke, ktorá nás postaví na nohy. Má pozitívne účinky na naše telo zvnútra, ale i zvonku. Na to, aby sme pocítili jej silu, ju dokonca nemusíme ani jesť.
Naše staré mamy a starí otcovia by o tom vedeli hovoriť veľmi veľa. Masť využívali na rôzne účely a poznali jej silu. Keďže nemali na výber žiadny slnečnicový olej, vyprážali a varili iba za pomoci masti.opečené kúsky slaniny.jpg Zistilo sa, že je dokonca zdravšia ako spomínaný olej, pretože sa rýchlo neprepaľuje a tým pádom v nej tak skoro nevznikajú rôzne karcinogénne látky. Okrem toho má ale masť ešte zopár výnimočných schopností – dokáže nás vyliečiť aj bez toho, aby sme ju jedli! Masť skutočne pomáha a keď si ju natrieme na pokožku, naozaj sme na ceste k zdravšej koži. Tak prečo to nevyskúšať? Navyše nám dokáže pomôcť  z rôznych chorôb, ako je napríklad bronchitída, horúčka, zápal priedušiek, angína, či dokonca nám dokáže aj uľaviť od bolesti hrdla. Vo všetkých týchto prípadoch sa na boľavú časť tela prikladá obväz. Väčšinou sa pri tom používa aj alkohol, kapustové listy či gáza. Je dosť možné, že ak párkrát okúsite silu masti, už nebudete chcieť a potrebovať žiadne iné lieky. Toto biele zlato je skutočne výnimočné.portrét ženy.jpg Vďaka vzácnym a pozitívnym vlastnostiam bravčovej masti sa môžeme rýchlo vyliečiť z rôznych chorôb. Avšak, aj tu sa treba mať na pozore – všetkého veľa škodí a ani pri masti to nebude inak. Ani naši predkovia nemali na stole každý deň položenú slaninu, omastený chlieb, či klobásky. S prejedaním to nepreháňali a preto ak aj my chceme pocítiť silu masti, skúsme sa riadiť rovnakými pravidlami. Možno aj vďaka nej sa znížia vaše početné a časté návštevy u lekára a nebudete musieť ani chodiť míňať peniaze do lekárne za predražené lieky. Tak čo, chcete aj vy na vlastnej koži pocítiť moc bravčovej masti?

More Details